Houtrot schade aan mijn woning, help! Hoe los ik dat op?

Jeroen Hoefkens

Houtrot schade aan mijn woning, help! Hoe los ik dat op?

Houtrot schade Eigenhuis SchilderplanHet is een van de grootste nachtmerries van een Eigenhuis bezitter. Houtrot schade aan uw woning. Dit zijn onaangename verassingen die zomaar tijdens het uitvoeren van het schilderwerk naar voren kunnen komen. De kosten voor het herstellen of vervangen van houtrot schades zijn vaak tien keer zo groot als de kosten voor alleen schilderwerk. Kortom, voorkomen is beter dan genezen. Hoe u houtrot kunt herkennen, leest u in deze blog van kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder.

Eerst meer over hoe houtrot kan ontstaan. Hout komt in de buitenlucht in aanraking met veel verschillende invloeden. Uiteraard regen, wind en temperatuurverschillen. Maar ook schade van buitenaf die u per ongeluk zelf aanbrengt, dat noemen we mechanische schade. En niet te vergeten vervuiling. Dit alles bij elkaar zorgt voor een aantasting van het verfsysteem, wat weer leidt tot sneller activering van schimmels. Want vaak zijn schimmels de oorzaak van het aantasten van hout. Schimmels zitten doorgaans al in hout, maar worden alleen actief als er sprake is van een voor hen gunstige leefomgeving. Denk aan een temperatuur tussen de 5 en 40 graden celsius, een houtvochtpercentage van meer dan 21% en de aanwezigheid van zuurstof. Eigenlijk veel voorkomende omstandigheden in ons kikkerlandje. Maar ook aantasting van binnenuit is zeker mogelijk. Daarom is regelmatig schilderen zeer belangrijk. Daarmee maakt u de kans op houtrot schades vele malen kleiner.

Mocht het dan toch mis zijn gegaan, en is er houtrot in uw woning aanwezig? Hoe lossen wij dit dan op?Eigenhuis Schilderplan frezen

Het (deel)vervangen van het onderdeel is de meest rigoureuze en de kostbaarste oplossing. Er moet een houtrot specialist of timmerman aan te pas komen, die hebben vaak op korte termijn geen tijd. In veel gevallen zijn er ook andere mogelijkheden. Onze Eigenhuis Schilders kunnen (kleinere) houtrot plekken repareren met epoxyhars. Een goede en snellere oplossing in plaats van het volledig vervangen door nieuw hout. Met epoxy kan er op een duurzame manier houtrot worden gerepareerd. Zo heeft dit product in tegenstelling tot andere herstelmethodes diverse voordelen die ervoor zorgen dat het hout een stuk langer meegaat. Epoxy beschikt over een groot hechtvermogen, is waterbestendig, elastisch en vrij sterk. Dit zorgt ervoor dat het product zeer geschikt is voor het repareren van hout. Hout werkt en epoxy vangt deze spanning op. Het werkt als het ware mee met krimpen en uitzetten van het hout. Kortom een goede manier op houtrot schades aan te pakken!

Onze Eigenhuis Schilders weten hoe ze met houtrot reparaties om moeten gaan. Zij kunnen dit dan ook voor u verhelpen, al dan niet in combinatie met een nulbeurt van het Eigenhuis Schilderplan.

Want dat laatste, schilderwerk uit laten voeren via een onderhoudsabonnement, is toch wel de mooiste manier om de kans op houtrot zo klein mogelijk te maken. Lees hier meer over hoe gemakkelijk ons onderhoudsabonnement in zijn werk gaat. 

Wie weet kunnen wij ook u helpen om het schilderwerk aan uw woning op orde te houden.

Wilt u meer blogs lezen van Jeroen? Dat kan!

Warmte en buiten schilderen | Vakantiegeld, waar besteedt u het?Slecht binnenwerk beinvloedt uw buiten schilderwerk | Op pad met Eigenhuis Schildercoach Jeroen | Bent u #samensterk met uw buren? | Kwaliteit van schilderwerk, wat is dat nu? | Schilderabonnement daar zit ik toch voor altijd aan vast? | Om je vingers bij af te lakken, de Eigenhuis Schilder Spies

Jeroen Hoefkens
Meesterschilder & bedrijfsleider bij Eigenhuis Schilderplan / De Nooy Schilders. Ik ben geboren met de vingers in de verf, mijn opa en vader hebben mijn schildershart gekleurd. Met die passie & liefde voor het vak sta ik graag klaar voor onze klanten.

gerelateerde berichten

hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Eigen huis Schilder worden? Ontvang dan het eerste jaar het Betere Schilderwerk keurmerk

Schilder worden? Ontvang dan het eerste jaar het Betere Schilderwerk keurmerk van ons t.w.v. €349  Schilder worden? Dan ontvang je... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Eigenhuis Schilderplan

Schilder offerte voor uw huis: nog nooit zo makkelijk!

Wat van grote waarde is, wil je goed beschermen. Je huis is waarschijnlijk je meest waardevolle bezit. Dat wil je dus... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Soorten Schilder oppervlakken

Er zijn verschillende soorten ondergronden waarop schilderwerk kan worden uitgevoerd, waaronder:   Hout: Dit is een van de meest courante... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023

  Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023
 • Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023

  Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023