Teleurstelling in de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden

Dominique Fokker

De ‘Wet ter verduidelijking van arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ is bedoeld als de opvolger van de Wet DBA en de VAR-verklaring. Deze wet bevat twee belangrijke componenten die duidelijkheid moeten scheppen over de aard van de arbeidsrelatie. De Betere Schilder is diep teleurgesteld over het wetsvoorstel en voorziet aanzienlijke gevolgen voor zelfstandige schilders.

DEEL 1: ABC-CRITERIA

Om te beoordelen of er sprake is van een verborgen dienstverband (schijnzelfstandigheid), wordt momenteel gekeken naar de wettelijke criteria ‘loon’, ‘gezag’, en ‘persoonlijk werk’. Het criterium ‘gezag’ staat momenteel centraal en wordt onderzocht aan de hand van de volgende subcriteria:

A: Aansturing. Hoe en in welke mate wordt de werkende aangestuurd en gecontroleerd? Heeft de werkende aanzienlijke vrijheid of worden er duidelijke instructies gegeven?

B: Inbedding. Voert de werkende werkzaamheden uit die structureel binnen een organisatie plaatsvinden? Heeft de werkende een vaste positie binnen de organisatie en verricht hij of zij vergelijkbaar werk met de werknemers?

Indien er sprake is van subcriteria A of B, moet subcriterium C in overweging worden genomen:

C: Voert de werkende het werk zelfstandig uit, op eigen verantwoordelijkheid en risico?

Als aan subcriteria A en/of B wordt voldaan, kan de werkende worden beschouwd als schijnzelfstandig en is een dienstverband van toepassing. Subcriterium C kan eventueel aanvullende verduidelijking bieden.

DEEL 2: BIJ UURTARIEF VAN €32,24 BEN JE IN LOONDIENST

Als een werkende kan aantonen dat het uurtarief lager is dan €32,24, wordt verondersteld dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het is dan aan de werkgever om te bewijzen dat er geen arbeidsovereenkomst bestaat. Het doel van deze maatregel is om werkenden in staat te stellen eenvoudiger een arbeidsovereenkomst op te eisen bij hun werkgever en indien nodig bij de rechter.

REACTIE VAN DE BETERE SCHILDER

Nick Polm van De Betere Schilder reageert: “Wij schatten dat zeker driekwart van de zelfstandige schilders binnen deze criteria valt. Dit zou betekenen dat 75% van de zzp’ers in loondienst moet gaan. Het gevolg van deze criteria is dat ze niet uitgaan van zelfstandig ondernemerschap, maar van werkgevers en werknemers.”

Polm vervolgt: “Deze wet, als deze wordt aangenomen, zal zelfstandige ondernemers massaal dwingen om in loondienst te gaan. Nog erger is dat de oudere generatie misschien besluit te stoppen met hun bedrijf. Voor veel zelfstandige schilders zal dit de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Binnen 8 jaar zal meer dan een derde van onze branche met pensioen gaan. Na deze zoveelste onbegrepen wetswijziging zullen veel schilders het wel welletjes vinden, en dat betekent het verlies van waardevolle vakkennis en ervaring. Dit is echt zonde!”

De reactie van De Betere Schilder zal formeel worden ingediend bij de huidige online raadpleging. Ook jij, als lezer van dit artikel, kunt reageren op het wetsvoorstel via de bijgevoegde link.

DEEL OOK JOUW MENING OVER HET WETSVOORSTEL!

‘PAPIEREN TIJGER’

De partner van De Betere Schilder, Flexschilder.nl, heeft dagelijks te maken met het inhuren van zzp’ers. Directeur Maurice van Geel reageert: “Dit zal veel zzp’ers op een negatieve manier beïnvloeden, vooral die zzp’ers in beroepsgroepen waarbij Aansturing en Inbedding vaak in een grijs gebied vallen vanwege de aard van hun werkzaamheden. Laten we een zzp-onderhoudsschilder als voorbeeld nemen die gespecialiseerd is in de renovatie van monumenten. Een deel van zijn werk (standaard schilderwerk) zal binnen het inhurende schilderbedrijf plaatsvinden, maar voor bijvoorbeeld het aanbrengen van bladgoud niet, omdat deze taken buiten het reguliere werk van de opdrachtgever vallen. Toch moet hij voldoen aan de voorschriften van bijvoorbeeld monumentenzorg en kan hij niet volledig autonoom beslissingen nemen. Deze voorbeelden lijken misschien triviaal, maar de hele wetgeving is hierop gebaseerd, met alle gevolgen van dien. Hoewel er zeker maatregelen moeten worden genomen tegen het uitbuiten van (vaak gedwongen) zelfstandigheid, zal de manier waarop en vooral de handhaving waarschijnlijk leiden tot nog een papieren tijger, en daar hebben we al genoeg van met de Wet DBA.”

Dominique Fokker

gerelateerde berichten

Nicotine verwijderen Eigenhuis Schilderplan Koen van den Hengel

Hoe verwijder ik nicotine van mijn muren en plafond?

Herkent u ook zo’n woning waarin veel is gerookt? Of is het misschien wel uw eigen huis waar veel nicotine... View Article

Lees meer
Op de ladder met Leo Gorree Eigenhuis Schilderplan Jeroen Hoefkens

Op de ladder met: Eigenhuis schilder Leo Gorree

Regelmatig maken we een rondje langs onze vakmannen en -vrouwen. In het kader van; Wie komt er bij u schilderen?... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Eigenhuis Schilderplan

Binnen schilderen zelf doen?

Binnen schilderen: verkijk je er niet op! Je woning kleed je aan met meubels maar het schilderwerk maakt het echt... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023

  Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023
 • Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023

  Het buitenschilderwerk van onze woning en dat van buren werd door Eigenhuis Schilderplan ivm grote werkdruk en na akkoord door ons uitbesteed aan een ander schildersbedrijf. Met deze constructie kwam Eigenhuis Schilderplan tegemoet aan ons verzoek, om ivm persoonlijke omstandigheden, zo mogelijk laat in de zomer te komen schilderen. Wij hebben dit gewaardeerd. Het door hen in de arm genomen schildersbedrijf leverde bij onze woning eerst keurig strak schilderwerk tot op de dag dat zij, door gebrek aan communicatie door hen, een planningsprobleem bleken te hebben. Aansluitend: denigrerend spreken, pestend handelen en slecht, zelfs schadeveroorzakend schilderwerk. Koen van de Hengel van Eigenhuis Schilderplan verzorgde tijdens dit traject professioneel de communicatie tussen hen en ons en maakte als tussenpersoon alle afspraken, die echter door het betreffende schildersbedrijf consequent met voeten getreden werden. Koen heeft daarna daadkrachtig en op korte termijn er voor gezorgd dat onacceptabel schilderwerk door Eigenhuis Schilderplan zelf keurig bijgewerkt werd. Wij hebben geaccepteerd dat dat echter niet overal meer mogelijk was en veroorzaakte schade blijvend is en wellicht in de toekomst meer schade veroorzaken zal. Het contact met Koen was goed en afspraken komt hij na. Na overleg met hem zal in het komende voorjaar de voordeur opnieuw geschuurd en geverfd worden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit goed wordt afgehandeld. Fam. Stelpstra

  T. en R.E. Stelpstra Avatar T. en R.E. Stelpstra
  1 januari 2023

  Nog nooit in mijn leven,ik ben nu 80 jaar,heb ik een schilder zo zorgvuldig,nauwgezet,netjes schoon,buitengewoon vakkundig,keihard en mooi zien werken,als deze op en top vakman uit Bulgarije.Alsof hij een meesterproef moest afleggen.

  Evert Nieuwenhuis Avatar Evert Nieuwenhuis
  1 januari 2023
 • Schilder Steffan is heel prettig in de omgang. Betrok ons bij alles wat hij deed en beantwoorde vriendelijk en deskundig al onze vragen. Zijn afgeleverde werk ziet er top uit en we zijn dan ook zeer tevreden. Ook het contact met Koen was prettig. Wij zullen Eigenhuis Schilderplan aan ieder aanbevelen.

  GREET VAN DIJK Avatar GREET VAN DIJK
  1 december 2022

  Wij zijn positief verrast door de goede service en kwaliteit van de schilders Donny en Ricardo die de nul beurt hebben verzorgd aan onze woning. Dit geeft ons vertrouwen in het abonnement dat we hebben afgesloten voor de komende jaren.

  Ed Zeegers Avatar Ed Zeegers
  1 oktober 2022

  De schilders hebben naar volle tevredenheid van ons prima schilderwerk afgeleverd. De puntjes op de i is zorgvuldig met ons nagelopen. Het contact met het schildersbedrijf was prima.

  Tine Alberg Avatar Tine Alberg
  28 september 2022