Teleurstelling in de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden

Dominique Fokker

De ‘Wet ter verduidelijking van arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ is bedoeld als de opvolger van de Wet DBA en de VAR-verklaring. Deze wet bevat twee belangrijke componenten die duidelijkheid moeten scheppen over de aard van de arbeidsrelatie. De Betere Schilder is diep teleurgesteld over het wetsvoorstel en voorziet aanzienlijke gevolgen voor zelfstandige schilders.

DEEL 1: ABC-CRITERIA

Om te beoordelen of er sprake is van een verborgen dienstverband (schijnzelfstandigheid), wordt momenteel gekeken naar de wettelijke criteria ‘loon’, ‘gezag’, en ‘persoonlijk werk’. Het criterium ‘gezag’ staat momenteel centraal en wordt onderzocht aan de hand van de volgende subcriteria:

A: Aansturing. Hoe en in welke mate wordt de werkende aangestuurd en gecontroleerd? Heeft de werkende aanzienlijke vrijheid of worden er duidelijke instructies gegeven?

B: Inbedding. Voert de werkende werkzaamheden uit die structureel binnen een organisatie plaatsvinden? Heeft de werkende een vaste positie binnen de organisatie en verricht hij of zij vergelijkbaar werk met de werknemers?

Indien er sprake is van subcriteria A of B, moet subcriterium C in overweging worden genomen:

C: Voert de werkende het werk zelfstandig uit, op eigen verantwoordelijkheid en risico?

Als aan subcriteria A en/of B wordt voldaan, kan de werkende worden beschouwd als schijnzelfstandig en is een dienstverband van toepassing. Subcriterium C kan eventueel aanvullende verduidelijking bieden.

DEEL 2: BIJ UURTARIEF VAN €32,24 BEN JE IN LOONDIENST

Als een werkende kan aantonen dat het uurtarief lager is dan €32,24, wordt verondersteld dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het is dan aan de werkgever om te bewijzen dat er geen arbeidsovereenkomst bestaat. Het doel van deze maatregel is om werkenden in staat te stellen eenvoudiger een arbeidsovereenkomst op te eisen bij hun werkgever en indien nodig bij de rechter.

REACTIE VAN DE BETERE SCHILDER

Nick Polm van De Betere Schilder reageert: “Wij schatten dat zeker driekwart van de zelfstandige schilders binnen deze criteria valt. Dit zou betekenen dat 75% van de zzp’ers in loondienst moet gaan. Het gevolg van deze criteria is dat ze niet uitgaan van zelfstandig ondernemerschap, maar van werkgevers en werknemers.”

Polm vervolgt: “Deze wet, als deze wordt aangenomen, zal zelfstandige ondernemers massaal dwingen om in loondienst te gaan. Nog erger is dat de oudere generatie misschien besluit te stoppen met hun bedrijf. Voor veel zelfstandige schilders zal dit de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Binnen 8 jaar zal meer dan een derde van onze branche met pensioen gaan. Na deze zoveelste onbegrepen wetswijziging zullen veel schilders het wel welletjes vinden, en dat betekent het verlies van waardevolle vakkennis en ervaring. Dit is echt zonde!”

De reactie van De Betere Schilder zal formeel worden ingediend bij de huidige online raadpleging. Ook jij, als lezer van dit artikel, kunt reageren op het wetsvoorstel via de bijgevoegde link.

DEEL OOK JOUW MENING OVER HET WETSVOORSTEL!

‘PAPIEREN TIJGER’

De partner van De Betere Schilder, Flexschilder.nl, heeft dagelijks te maken met het inhuren van zzp’ers. Directeur Maurice van Geel reageert: “Dit zal veel zzp’ers op een negatieve manier beïnvloeden, vooral die zzp’ers in beroepsgroepen waarbij Aansturing en Inbedding vaak in een grijs gebied vallen vanwege de aard van hun werkzaamheden. Laten we een zzp-onderhoudsschilder als voorbeeld nemen die gespecialiseerd is in de renovatie van monumenten. Een deel van zijn werk (standaard schilderwerk) zal binnen het inhurende schilderbedrijf plaatsvinden, maar voor bijvoorbeeld het aanbrengen van bladgoud niet, omdat deze taken buiten het reguliere werk van de opdrachtgever vallen. Toch moet hij voldoen aan de voorschriften van bijvoorbeeld monumentenzorg en kan hij niet volledig autonoom beslissingen nemen. Deze voorbeelden lijken misschien triviaal, maar de hele wetgeving is hierop gebaseerd, met alle gevolgen van dien. Hoewel er zeker maatregelen moeten worden genomen tegen het uitbuiten van (vaak gedwongen) zelfstandigheid, zal de manier waarop en vooral de handhaving waarschijnlijk leiden tot nog een papieren tijger, en daar hebben we al genoeg van met de Wet DBA.”

Dominique Fokker

gerelateerde berichten

spies eigenhuis schilderplan Jeroen Hoefkens

Om je vingers bij af te lakken! De Eigenhuis SchilderSpies

Heeft u hem ook aangestoken de afgelopen tijd? Vast wel, met dat heerlijke weer ruik je overal in de buurt... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Houtrot behandelen

Houtrot behandelen? Lees deze tips! Wilt houtrot behandelen? Houtrot is een schimmel die ontstaat wanneer er een luchtvochtigheid van meer... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Spouwmuurisolatie en schilderen

Spouwmuurisolatie en schilderen zijn twee verschillende aspecten van het onderhoud en verbeteren van een woning, maar ze kunnen elkaar wel... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023

  Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023
 • Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023

  Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023