Een meerjarenonderhoudsplan voor VvE’s is niet verplicht

Hans de Nooy

MJOP verplicht of niet

Wilt u weten of een meerjarenonderhoudsplan verplicht is voor uw VvE? Of wilt u een meerjarenonderhoudsplan hebben voor uw VvE? Lees dan deze blog voor meer inzicht over een meerjarenonderhoudsplan. U moet met een aantal zaken rekening houden om te bepalen of voor uw Vereniging van Eigenaren (VvE) een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) verplicht is. Hieronder vindt u in ieder geval 3 redenen waarom je geen peperdure MJOP op moet laten stellen. Als u als niet grote VvE (<20 appartementen) flink wilt besparen, moet u wegblijven van dure “belangenbehartigers”, bouwtechnisch bureaus, beheerders, administratiekantoren en andere dure tussenpersonen.

Tip 1: Een MJOP is niet wettelijk verplicht

“Ja maar wij als VvE moeten die toch hebben?”. Dit is een fabeltje wat men u wilt laten geloven! In Nederland moet u als VvE aan een aantal wettelijk verplichtingen voldoen:

 1. Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
 2. U moet een bestuur en kascommissie hebben.
 3. Minimaal een keer per jaar vergaderen.
 4. Ieder jaar een jaarrekening op laten stellen.
 5. Een onderhoudsfonds hebben (liefst met begroting).

Bron: Rijksoverheid  

Iedere VvE moet dus verplicht een onderhoudsfonds opbouwen. Uit dit fonds betaalt de VvE kosten die niet jaarlijks voorkomen, zoals schilder onderhoud. Het onderhoudsfonds voorkomt dat eigenaren grote uitgaven voor bijvoorbeeld schilder onderhoud of houtrenovatie in één keer moeten bijbetalen.

Dus geen duur, totaal over de top, uitgebreid meerjarenonderhoudsplan waar u als minder grote VvE helemaal niets aan heeft. Natuurlijk is het wel verstandig om goed gebudgetteerd onderhoud te laten uitvoeren.

Goed en tijdig onderhoud is goed voor de waarde van uw VvE, het complex en de appartementen. Om ervoor te zorgen dat uw VvE zijn waarde behoudt, is vooral periodiek onderhoud aan het hele pand nodig. Het is belangrijk om het onderhoud op tijd uit te voeren, want op tijd uitgevoerd onderhoud voorkomt ellende en voorkomt veel onnodige kosten. Dit geldt vooral voor terugkomend schilder onderhoud.

Tip 2: Bereken de hoogte van uw VvE reservefonds via de site van de Rijksoverheid.

Ongeveer de helft van de VvE’s spaart te weinig. Dat kan leiden tot achterstallig onderhoud. Daarom moet elke VvE jaarlijks een bedrag reserveren voor het groot onderhoud van het gebouw. De hoogte van deze reservering is gebaseerd op een een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De VvE kan ook jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. Meer lezen? Bekijk de website van de rijksoverheid.nl

Tip 3: Kies liever voor een AF-erkende schilder dan voor een peperduur bouwtechnisch bureau.

Een meerjarenonderhoudsplan opstellen is vaak veel te duur en is voor uw VeE helemaal niet nodig. De VvE betaalt al snel tussen de € 1500,- en oplopend tot wel € 8500,- voor een “maatwerk” begroting met verrekenbare en gebudgetteerde meerjarenonderhoudsplan (dus geen exacte bedragen), en waarvoor?

 1. Geen echte offertes en aanbiedingen (gebudgetteerd)
 2. Vaak voor zaken die pas ver in de toekomst moeten gebeuren (zeer ruime planning)
 3. Ze zijn niet de uitvoerende partij (algemene allround vakkennis)

En laten we eerlijk zijn, schilderwerk is vaak de grootste onderhoudspost voor een VvE en komt elke paar jaar weer terug. Andere posten zijn vaak eenvoudiger met een offerte in beeld te krijgen. Bijvoorbeeld om de kosten van een dakdekker goed in kaart te hebben, hoeft u als het goed is maar eens in de 20 jaar een offerte aan te vragen. Ik wil daarbij wel aantekenen dat schilderwerk elke paar jaar terug komt, dus regel dat goed en voor meerdere jaren en met een erkende schilder, bijvoorbeeld OnderhouNL Garantie. Elke keer wisselende schilders geeft problemen bij bijvoorbeeld de kwaliteit van de verschillende aangebrachte verfsystemen, garantie, kennis van het pand en zeker niet te vergeten de communicatie met u als bestuur en met de bewoners.

Aan de OnderhoudNL Garantie kunnen alleen schilders-, glas-, en afwerkingsbedrijven deelnemen die in het bezit zijn van vak- en bedrijfstechnische diploma’s of aantonen over de vereiste kwaliteiten met betrekking tot ondernemerschap te beschikken.

Tot slot

Ik merk dat alleen de slimme VvE bestuurders hier over nadenken en niet uit angst zich iets laten verkopen. Het gros van de VvE bestuurders blijft bang en gelooft alle spookverhalen van de “belangenbehartigers”. Ondertussen brengen deze  “belangenbehartigers” massaal dure meerjarenonderhoudsplannen uit, die ze voor de hoofdprijs aan u als VvE bestuur verkopen.

Hans de Nooy
Hans de Nooy “creative” entrepreneur 9de generatie schilder, oprichter en eigenaar van Eigenhuisschilderplan.nl. Het schilder-abonnement voor uw eigenhuis. Onderdeel van De Nooy onderhoudsgroep sinds 1754, al meer dan 260 jaar ervaring in meerjaren onderhoud.

gerelateerde berichten

schilder winter Jeroen Hoefkens

Is die winterschilder echt goedkoper dan de zomerschilder?

Al decennia is het een bekend fenomeen, de winterschilder. Of het nu binnen- of buitenwerk is, in het laagseizoen bieden... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Tips voor het schilderen van gips

Tips voor het schilderen van gips Maak het oppervlak schoon: Verwijder al het vuil en stof van het oppervlak met... View Article

Lees meer
Kleur Eigenhuis Schilderplan Eigenhuis Schilderplan

Brazilië maakt het bont!

Brazilië maakt het bont! In onder andere Brazilië, Curaçao en andere tropische landen zijn huizen vaak met een felle en... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023

  Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023
 • Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023

  Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023