Een meerjarenonderhoudsplan voor VvE’s is niet verplicht

Hans de Nooy

MJOP verplicht of niet

Wilt u weten of een meerjarenonderhoudsplan verplicht is voor uw VvE? Of wilt u een meerjarenonderhoudsplan hebben voor uw VvE? Lees dan deze blog voor meer inzicht over een meerjarenonderhoudsplan. U moet met een aantal zaken rekening houden om te bepalen of voor uw Vereniging van Eigenaren (VvE) een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) verplicht is. Hieronder vindt u in ieder geval 3 redenen waarom je geen peperdure MJOP op moet laten stellen. Als u als niet grote VvE (<20 appartementen) flink wilt besparen, moet u wegblijven van dure “belangenbehartigers”, bouwtechnisch bureaus, beheerders, administratiekantoren en andere dure tussenpersonen.

Tip 1: Een MJOP is niet wettelijk verplicht

“Ja maar wij als VvE moeten die toch hebben?”. Dit is een fabeltje wat men u wilt laten geloven! In Nederland moet u als VvE aan een aantal wettelijk verplichtingen voldoen:

 1. Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
 2. U moet een bestuur en kascommissie hebben.
 3. Minimaal een keer per jaar vergaderen.
 4. Ieder jaar een jaarrekening op laten stellen.
 5. Een onderhoudsfonds hebben (liefst met begroting).

Bron: Rijksoverheid  

Iedere VvE moet dus verplicht een onderhoudsfonds opbouwen. Uit dit fonds betaalt de VvE kosten die niet jaarlijks voorkomen, zoals schilder onderhoud. Het onderhoudsfonds voorkomt dat eigenaren grote uitgaven voor bijvoorbeeld schilder onderhoud of houtrenovatie in één keer moeten bijbetalen.

Dus geen duur, totaal over de top, uitgebreid meerjarenonderhoudsplan waar u als minder grote VvE helemaal niets aan heeft. Natuurlijk is het wel verstandig om goed gebudgetteerd onderhoud te laten uitvoeren.

Goed en tijdig onderhoud is goed voor de waarde van uw VvE, het complex en de appartementen. Om ervoor te zorgen dat uw VvE zijn waarde behoudt, is vooral periodiek onderhoud aan het hele pand nodig. Het is belangrijk om het onderhoud op tijd uit te voeren, want op tijd uitgevoerd onderhoud voorkomt ellende en voorkomt veel onnodige kosten. Dit geldt vooral voor terugkomend schilder onderhoud.

Tip 2: Bereken de hoogte van uw VvE reservefonds via de site van de Rijksoverheid.

Ongeveer de helft van de VvE’s spaart te weinig. Dat kan leiden tot achterstallig onderhoud. Daarom moet elke VvE jaarlijks een bedrag reserveren voor het groot onderhoud van het gebouw. De hoogte van deze reservering is gebaseerd op een een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De VvE kan ook jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. Meer lezen? Bekijk de website van de rijksoverheid.nl

Tip 3: Kies liever voor een AF-erkende schilder dan voor een peperduur bouwtechnisch bureau.

Een meerjarenonderhoudsplan opstellen is vaak veel te duur en is voor uw VeE helemaal niet nodig. De VvE betaalt al snel tussen de € 1500,- en oplopend tot wel € 8500,- voor een “maatwerk” begroting met verrekenbare en gebudgetteerde meerjarenonderhoudsplan (dus geen exacte bedragen), en waarvoor?

 1. Geen echte offertes en aanbiedingen (gebudgetteerd)
 2. Vaak voor zaken die pas ver in de toekomst moeten gebeuren (zeer ruime planning)
 3. Ze zijn niet de uitvoerende partij (algemene allround vakkennis)

En laten we eerlijk zijn, schilderwerk is vaak de grootste onderhoudspost voor een VvE en komt elke paar jaar weer terug. Andere posten zijn vaak eenvoudiger met een offerte in beeld te krijgen. Bijvoorbeeld om de kosten van een dakdekker goed in kaart te hebben, hoeft u als het goed is maar eens in de 20 jaar een offerte aan te vragen. Ik wil daarbij wel aantekenen dat schilderwerk elke paar jaar terug komt, dus regel dat goed en voor meerdere jaren en met een erkende schilder, bijvoorbeeld OnderhouNL Garantie. Elke keer wisselende schilders geeft problemen bij bijvoorbeeld de kwaliteit van de verschillende aangebrachte verfsystemen, garantie, kennis van het pand en zeker niet te vergeten de communicatie met u als bestuur en met de bewoners.

Aan de OnderhoudNL Garantie kunnen alleen schilders-, glas-, en afwerkingsbedrijven deelnemen die in het bezit zijn van vak- en bedrijfstechnische diploma’s of aantonen over de vereiste kwaliteiten met betrekking tot ondernemerschap te beschikken.

Tot slot

Ik merk dat alleen de slimme VvE bestuurders hier over nadenken en niet uit angst zich iets laten verkopen. Het gros van de VvE bestuurders blijft bang en gelooft alle spookverhalen van de “belangenbehartigers”. Ondertussen brengen deze  “belangenbehartigers” massaal dure meerjarenonderhoudsplannen uit, die ze voor de hoofdprijs aan u als VvE bestuur verkopen.

Hans de Nooy
Hans de Nooy “creative” entrepreneur 9de generatie schilder, oprichter en eigenaar van Eigenhuisschilderplan.nl. Het schilder-abonnement voor uw eigenhuis. Onderdeel van De Nooy onderhoudsgroep sinds 1754, al meer dan 260 jaar ervaring in meerjaren onderhoud.

gerelateerde berichten

Schilder Peter Gangelhof Header Schilderwerk abonnement (1) Jeroen Hoefkens

Op de ladder met: Eigenhuis schilder Peter

Regelmatig maken we een rondje langs onze vakmannen en -vrouwen. In het kader van; Wie komt er bij u schilderen?... View Article

Lees meer
Woningsdag Eigenhuis Schilderplan Koen van den Hengel

Koningsdag wordt Woningsdag

Heeft u het al gehoord? Ons geliefde Koningsdag door het Coronavirus nu Woningsdag, dus laten we thuis zelf de slingers... View Article

Lees meer
Welkom Jeff Pleket Eigenhuis Schilder plan Jeroen Hoefkens

Even voorstellen: Jeff Pleket

Welkom Jeff! Begin dit jaar is Jeff het team van Eigenhuis Schilderplan komen verstreken. De hoogste tijd om hem aan... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023

  Het buitenschilderwerk van onze woning en dat van buren werd door Eigenhuis Schilderplan ivm grote werkdruk en na akkoord door ons uitbesteed aan een ander schildersbedrijf. Met deze constructie kwam Eigenhuis Schilderplan tegemoet aan ons verzoek, om ivm persoonlijke omstandigheden, zo mogelijk laat in de zomer te komen schilderen. Wij hebben dit gewaardeerd. Het door hen in de arm genomen schildersbedrijf leverde bij onze woning eerst keurig strak schilderwerk tot op de dag dat zij, door gebrek aan communicatie door hen, een planningsprobleem bleken te hebben. Aansluitend: denigrerend spreken, pestend handelen en slecht, zelfs schadeveroorzakend schilderwerk. Koen van de Hengel van Eigenhuis Schilderplan verzorgde tijdens dit traject professioneel de communicatie tussen hen en ons en maakte als tussenpersoon alle afspraken, die echter door het betreffende schildersbedrijf consequent met voeten getreden werden. Koen heeft daarna daadkrachtig en op korte termijn er voor gezorgd dat onacceptabel schilderwerk door Eigenhuis Schilderplan zelf keurig bijgewerkt werd. Wij hebben geaccepteerd dat dat echter niet overal meer mogelijk was en veroorzaakte schade blijvend is en wellicht in de toekomst meer schade veroorzaken zal. Het contact met Koen was goed en afspraken komt hij na. Na overleg met hem zal in het komende voorjaar de voordeur opnieuw geschuurd en geverfd worden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit goed wordt afgehandeld. Fam. Stelpstra

  T. en R.E. Stelpstra Avatar T. en R.E. Stelpstra
  1 januari 2023

  Nog nooit in mijn leven,ik ben nu 80 jaar,heb ik een schilder zo zorgvuldig,nauwgezet,netjes schoon,buitengewoon vakkundig,keihard en mooi zien werken,als deze op en top vakman uit Bulgarije.Alsof hij een meesterproef moest afleggen.

  Evert Nieuwenhuis Avatar Evert Nieuwenhuis
  1 januari 2023
 • Schilder Steffan is heel prettig in de omgang. Betrok ons bij alles wat hij deed en beantwoorde vriendelijk en deskundig al onze vragen. Zijn afgeleverde werk ziet er top uit en we zijn dan ook zeer tevreden. Ook het contact met Koen was prettig. Wij zullen Eigenhuis Schilderplan aan ieder aanbevelen.

  GREET VAN DIJK Avatar GREET VAN DIJK
  1 december 2022

  Wij zijn positief verrast door de goede service en kwaliteit van de schilders Donny en Ricardo die de nul beurt hebben verzorgd aan onze woning. Dit geeft ons vertrouwen in het abonnement dat we hebben afgesloten voor de komende jaren.

  Ed Zeegers Avatar Ed Zeegers
  1 oktober 2022

  Schilder Eric stuurde zijn mannen die, ik ben misschien wat streng, behoorlijk slordig te werk gingen. Een telefoontje naar de schildercoach loste alles op. Eric kwam diezelfde dag nog kijken, noteerde alles en twee dagen later kwam de schilder terug en werd het uitstekend geregeld. Nu een prachtig geschilderd huis, alle houtrot keurig verholpen en alles netjes achtergelaten. En na afloop een telefoontje van schildercoach Koen of alles nu naar tevredenheid was. Wat een geweldig systeem! Ik ben er erg blij mee!

  M Nijdeken Avatar M Nijdeken
  1 augustus 2022
 • Nog eerder dan verwacht kon het schilderwerk van start gaan! En nog sneller dan verwacht waren de mannen klaar. Het resultaat mag er zijn.... ons huis is prachtig geworden en oogst veel complimenten van buurtgenoten en passanten. Een compliment voor schilder Peter, zijn compagnon Fidsum en Eigenhuis Schilderplan op de achtergrond!

  Bertie de Beuze Avatar Bertie de Beuze
  1 juli 2022

  Jos Vermeulen heeft samen met Maikel van Holten uitstekend schilderwerk afgeleverd. De omgang met deze schilders was prettig en we kregen zelfs goede adviezen voor eigen schilderwerk binnen. Alles is goed opgeruimd en zowel voor als achter is alles netjes achtergelaten. Het opbouwen en afbreken van de steiger is zoveel mogelijk met respect voor de tuin gedaan. Kortom, we zijn erg tevreden met hun werk.

  media thumbnail 0
  Leo Quaijtaal Avatar Leo Quaijtaal
  1 juni 2022

  Via de Nooy schilders uit Voorthuizen heeft Laurens ‘de schilder’ afgelopen winter bij ons de wanden binnen geschilderd en deze maand het onderhouden van de buitenkant opgepakt. Zowel de communicatie met de Nooy schilders (Jeroen) als met de schilder verloopt altijd erg plezierig. Verder werkt Laurens altijd heel erg netjes, laat geen rommel achter en komt zonder morren weer langs als er nog iets opgepakt moet worden. Gewoon goede kwaliteit!

  Marcel & Caroline Loef Avatar Marcel & Caroline Loef
  1 juni 2022