Houtrot herkennen? De 9 meesterschilder tips

Dominique Fokker

Houtrot is een aandoening die hout kan aantasten en uiteindelijk kan leiden tot structurele schade. Het is belangrijk om het te herkennen en zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele aanwijzingen voor het herkennen van houtrot:

 1. Zachtheid: Houtrot kan ervoor zorgen dat het hout zacht en sponsachtig aanvoelt wanneer je erop drukt. Dit komt omdat de schimmel of bacterie het hout van binnenuit afbreekt.
 2. Schimmelgroei: Schimmelgroei op het houtoppervlak kan een teken zijn van houtrot. Schimmels zijn vaak wit, grijs of zwart van kleur en kunnen een donzige of korrelige textuur hebben.
 3. Barsten en scheuren: Houtrot kan barsten en scheuren in het hout veroorzaken, die eruit kunnen zien als dunne spleten of scheuren in het oppervlak.
 4. Verkleuring: Het hout kan verkleurd zijn, met name op de plaatsen waar het vochtig is. Het hout kan bruin of zwart worden, afhankelijk van de soort schimmel of bacterie.
 5. Losse verf: Als er houtrot onder verf zit, kan de verf loskomen en afbladderen.
 6. Zwamvorming: Soms kan houtrot ook leiden tot de vorming van paddenstoelen op het oppervlak van het hout.
 7. Afbladderen en scheuren: Houtrot kan leiden tot afbladderen, scheuren of blazen op het oppervlak van het hout. Het hout kan ook vervormd of gebarsten lijken.
 8. Verzwakte verbindingen: Houtrot tast vaak de verbindingen aan, zoals de hoeken van ramen, deuren en kozijnen. Let op loszittende of verzwakte verbindingen.
 9. Insectenactiviteit: Houtrot kan ook insecten aantrekken, zoals houtworm of termieten. Controleer op kleine gaatjes, boormeel of het geluid van knagende insecten.

Het is belangrijk om houtrot zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade te voorkomen. Als u denkt dat uw hout aangetast is door houtrot, is het raadzaam om een professional te raadplegen voor advies over de beste manier om het probleem aan te pakken en verdere schade te voorkomen.

Dominique Fokker

gerelateerde berichten

Eigenhuis-Schilderplan-steiger Jeroen Hoefkens

Schilderabonnement, daar zit ik toch voor altijd aan vast?

Een abonnement voor schilderwerk, daar zit ik toch voor altijd aan vast? Nee, zeker niet! maar ik snap wel dat... View Article

Lees meer
relax hangmat eigen huis Angela de Nooy

Duurzame dinsdag

Mijn dochter van 7 zit voor de televisie en als er tussen haar favoriete programma reclame komt, wordt deze met... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Waarom kiezen voor een schilder contract

Een schilder contract kan verschillende voordelen bieden, zowel voor de schilder als voor de klant. Enkele redenen waarom je zou... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023

  Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023
 • Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023

  Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023