Een levensles over kleuren Deel 2

webcapital

De winter is nu echt begonnen, dit is een goede reden om nog een beetje extra kleur het leven in te roepen! In mijn vorige blog heb ik de kleuren rood, oranje en geel behandeld. In deze blog kom je er achter hoe kleur is ontstaan en heb ik opnieuw leuke weetjes over de kleuren groen, blauw en paars! Lees snel mijn blog om deze te ontdekken.

1 miljoen kleuren

Uit onderzoek blijkt dat de mensheid momenteel ruim 1 miljoen kleuren kan waarnemen onder ideale omstandigheden! Wij zijn nu dan ook veel meer kleuren rijker dan de schilders van 20.000 jaar geleden. Zou het nu ook nog mogelijk zijn om nieuwe kleuren te ontdekken? Door al die kleuren die we nu al kennen is het haast onmogelijk geworden om je nog een nieuwe kleur voor te stellen. Probeer het maar eens! Onmogelijk toch?

Keurassociaties

Groen. Groen brengt voornamelijk rust en evenwicht. Het is bewezen dat mensen gestimuleerd worden tot beweging als zij zich bevinden in een groene ruimte. Ook wordt groen geassocieerd met milieuvriendelijk en duurzaamheid.

Weetje: In operatiekamers wordt de kleur appelblauwzeegroen gebruikt omdat dat de tegengestelde kleur is van rood (bloed) en dus rustgevend wordt ervaren door chirurgen.

Blauw. De kleur blauw staat voor frisheid en zuiverheid, maar ook voor betrouwbaarheid en loyaliteit. Deze kleur wordt door veel mensen in hun interieur gebruikt.

Weetje: Blauw is wereldwijd de meest gebruikte kleur voor websites en web shops. Deze kleur straalt betrouwbaarheid uit maar verhoogd ook het concentratievermogen van de bezoeker. Dus als je op een ‘’blauwe’’ website bent, denk dan nog maar eens na. Misschien proberen ze je wel te beïnvloeden?!

Paars. De kleur paars roept gevoelens op zoals ambitie en luxe, maar ook wijsheid en magie. Paars is een kleur waar niet veel mensen voor kiezen en valt in de top vijf van minst populairste kleuren. Als ik zelf in mijn interieur kijk komt er bij mij ook niets paars naar voren. Bij jou?

Weetje: Wist je dat wortels ooit paars waren?! De oorspronkelijke kleur van wortels is paars. In de 17de eeuw werd deze gekruist met de gele wortel, waardoor de oranje wortels ontstonden. De paarse wortels werden daarna niet meer gegeten, maar tegenwoordig is deze weer te koop!

De geschiedenis van de kleuren

Maar hoe is de kleur nu eigenlijk ontstaan? Lees het hieronder!

In de grotten van Lascaux (FR) en Altamira (ESP) zijn wandschilderingen ontdekt welke tussen de 20.000 en 15.000 jaar oud zijn. Op deze wanden staan tekeningen van herten, paarden, stieren en nog veel meer indrukwekkende afbeeldingen. Echter had de mens in die tijd nog geen verf zoals wij dat nu kennen en gebruikten zij houtskool waarmee zij de kleur zwart hadden. In sommige kleisoorten zit oker welke een kleurstof is, en hiermee werd weer een nieuwe kleur ontdekt. Met oker konden ze geel en rood maken. Met kalk maakten ze de kleur wit en op die manier konden ze prachtige tekeningen maken.

webcapital

gerelateerde berichten

hoe werkt een abonnement Eigenhuis Schilderplan

Eigenhuis Schilderplan: zekerheid voor de lange termijn

Eigenhuis Schilderplan: zekerheid Een van de kernwoorden van Eigenhuis Schilderplan is zekerheid. Wij bieden dit op verschillende punten. Zo bent... View Article

Lees meer
Eigenhuis Schilder Donny Pronk Jeroen Hoefkens

Op de ladder met: Eigenhuis schilder Donny

In het kader van ¨Wie komt er bij u schilderen?¨ klimmen wij regelmatig bij onze vakmannen en vakvrouwen op de... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Eigenschappen goed schilderwerk

Goed schilderwerk heeft een aantal eigenschappen, waaronder:   Een gladde afwerking: het oppervlak moet egaal zijn, zonder strepen of oneffenheden.... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023

  Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023
 • Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023

  Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023