Een levensles over kleuren Deel 2

webcapital

De winter is nu echt begonnen, dit is een goede reden om nog een beetje extra kleur het leven in te roepen! In mijn vorige blog heb ik de kleuren rood, oranje en geel behandeld. In deze blog kom je er achter hoe kleur is ontstaan en heb ik opnieuw leuke weetjes over de kleuren groen, blauw en paars! Lees snel mijn blog om deze te ontdekken.

1 miljoen kleuren

Uit onderzoek blijkt dat de mensheid momenteel ruim 1 miljoen kleuren kan waarnemen onder ideale omstandigheden! Wij zijn nu dan ook veel meer kleuren rijker dan de schilders van 20.000 jaar geleden. Zou het nu ook nog mogelijk zijn om nieuwe kleuren te ontdekken? Door al die kleuren die we nu al kennen is het haast onmogelijk geworden om je nog een nieuwe kleur voor te stellen. Probeer het maar eens! Onmogelijk toch?

Keurassociaties

Groen. Groen brengt voornamelijk rust en evenwicht. Het is bewezen dat mensen gestimuleerd worden tot beweging als zij zich bevinden in een groene ruimte. Ook wordt groen geassocieerd met milieuvriendelijk en duurzaamheid.

Weetje: In operatiekamers wordt de kleur appelblauwzeegroen gebruikt omdat dat de tegengestelde kleur is van rood (bloed) en dus rustgevend wordt ervaren door chirurgen.

Blauw. De kleur blauw staat voor frisheid en zuiverheid, maar ook voor betrouwbaarheid en loyaliteit. Deze kleur wordt door veel mensen in hun interieur gebruikt.

Weetje: Blauw is wereldwijd de meest gebruikte kleur voor websites en web shops. Deze kleur straalt betrouwbaarheid uit maar verhoogd ook het concentratievermogen van de bezoeker. Dus als je op een ‘’blauwe’’ website bent, denk dan nog maar eens na. Misschien proberen ze je wel te beïnvloeden?!

Paars. De kleur paars roept gevoelens op zoals ambitie en luxe, maar ook wijsheid en magie. Paars is een kleur waar niet veel mensen voor kiezen en valt in de top vijf van minst populairste kleuren. Als ik zelf in mijn interieur kijk komt er bij mij ook niets paars naar voren. Bij jou?

Weetje: Wist je dat wortels ooit paars waren?! De oorspronkelijke kleur van wortels is paars. In de 17de eeuw werd deze gekruist met de gele wortel, waardoor de oranje wortels ontstonden. De paarse wortels werden daarna niet meer gegeten, maar tegenwoordig is deze weer te koop!

De geschiedenis van de kleuren

Maar hoe is de kleur nu eigenlijk ontstaan? Lees het hieronder!

In de grotten van Lascaux (FR) en Altamira (ESP) zijn wandschilderingen ontdekt welke tussen de 20.000 en 15.000 jaar oud zijn. Op deze wanden staan tekeningen van herten, paarden, stieren en nog veel meer indrukwekkende afbeeldingen. Echter had de mens in die tijd nog geen verf zoals wij dat nu kennen en gebruikten zij houtskool waarmee zij de kleur zwart hadden. In sommige kleisoorten zit oker welke een kleurstof is, en hiermee werd weer een nieuwe kleur ontdekt. Met oker konden ze geel en rood maken. Met kalk maakten ze de kleur wit en op die manier konden ze prachtige tekeningen maken.

webcapital

gerelateerde berichten

Jeroen Hoefkens

De nulbeurt, een metamorfose!

De nulbeurt, een metamorfose! Het uitvoeren van schilderwerk aan uw woning kan soms zorgen voor een ware metamorfose. Helemaal als... View Article

Lees meer
Op de ladder met Eigenhuis Schilder Giel Spanjersberg Jeroen Hoefkens

Op de ladder met: Eigenhuis schilder Michiel Spanjersberg

In het kader van ¨Wie komt er bij u schilderen?¨ klimmen wij regelmatig bij onze vakmannen en vakvrouwen op de... View Article

Lees meer
spies eigenhuis schilderplan Jeroen Hoefkens

Om je vingers bij af te lakken! De Eigenhuis SchilderSpies

Heeft u hem ook aangestoken de afgelopen tijd? Vast wel, met dat heerlijke weer ruik je overal in de buurt... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023

  Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023
 • Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023

  Het buitenschilderwerk van onze woning en dat van buren werd door Eigenhuis Schilderplan ivm grote werkdruk en na akkoord door ons uitbesteed aan een ander schildersbedrijf. Met deze constructie kwam Eigenhuis Schilderplan tegemoet aan ons verzoek, om ivm persoonlijke omstandigheden, zo mogelijk laat in de zomer te komen schilderen. Wij hebben dit gewaardeerd. Het door hen in de arm genomen schildersbedrijf leverde bij onze woning eerst keurig strak schilderwerk tot op de dag dat zij, door gebrek aan communicatie door hen, een planningsprobleem bleken te hebben. Aansluitend: denigrerend spreken, pestend handelen en slecht, zelfs schadeveroorzakend schilderwerk. Koen van de Hengel van Eigenhuis Schilderplan verzorgde tijdens dit traject professioneel de communicatie tussen hen en ons en maakte als tussenpersoon alle afspraken, die echter door het betreffende schildersbedrijf consequent met voeten getreden werden. Koen heeft daarna daadkrachtig en op korte termijn er voor gezorgd dat onacceptabel schilderwerk door Eigenhuis Schilderplan zelf keurig bijgewerkt werd. Wij hebben geaccepteerd dat dat echter niet overal meer mogelijk was en veroorzaakte schade blijvend is en wellicht in de toekomst meer schade veroorzaken zal. Het contact met Koen was goed en afspraken komt hij na. Na overleg met hem zal in het komende voorjaar de voordeur opnieuw geschuurd en geverfd worden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit goed wordt afgehandeld. Fam. Stelpstra

  T. en R.E. Stelpstra Avatar T. en R.E. Stelpstra
  1 januari 2023

  Nog nooit in mijn leven,ik ben nu 80 jaar,heb ik een schilder zo zorgvuldig,nauwgezet,netjes schoon,buitengewoon vakkundig,keihard en mooi zien werken,als deze op en top vakman uit Bulgarije.Alsof hij een meesterproef moest afleggen.

  Evert Nieuwenhuis Avatar Evert Nieuwenhuis
  1 januari 2023
 • Schilder Steffan is heel prettig in de omgang. Betrok ons bij alles wat hij deed en beantwoorde vriendelijk en deskundig al onze vragen. Zijn afgeleverde werk ziet er top uit en we zijn dan ook zeer tevreden. Ook het contact met Koen was prettig. Wij zullen Eigenhuis Schilderplan aan ieder aanbevelen.

  GREET VAN DIJK Avatar GREET VAN DIJK
  1 december 2022

  Wij zijn positief verrast door de goede service en kwaliteit van de schilders Donny en Ricardo die de nul beurt hebben verzorgd aan onze woning. Dit geeft ons vertrouwen in het abonnement dat we hebben afgesloten voor de komende jaren.

  Ed Zeegers Avatar Ed Zeegers
  1 oktober 2022

  De schilders hebben naar volle tevredenheid van ons prima schilderwerk afgeleverd. De puntjes op de i is zorgvuldig met ons nagelopen. Het contact met het schildersbedrijf was prima.

  Tine Alberg Avatar Tine Alberg
  28 september 2022