Een levensles over kleuren Deel 2

webcapital

De winter is nu echt begonnen, dit is een goede reden om nog een beetje extra kleur het leven in te roepen! In mijn vorige blog heb ik de kleuren rood, oranje en geel behandeld. In deze blog kom je er achter hoe kleur is ontstaan en heb ik opnieuw leuke weetjes over de kleuren groen, blauw en paars! Lees snel mijn blog om deze te ontdekken.

1 miljoen kleuren

Uit onderzoek blijkt dat de mensheid momenteel ruim 1 miljoen kleuren kan waarnemen onder ideale omstandigheden! Wij zijn nu dan ook veel meer kleuren rijker dan de schilders van 20.000 jaar geleden. Zou het nu ook nog mogelijk zijn om nieuwe kleuren te ontdekken? Door al die kleuren die we nu al kennen is het haast onmogelijk geworden om je nog een nieuwe kleur voor te stellen. Probeer het maar eens! Onmogelijk toch?

Keurassociaties

Groen. Groen brengt voornamelijk rust en evenwicht. Het is bewezen dat mensen gestimuleerd worden tot beweging als zij zich bevinden in een groene ruimte. Ook wordt groen geassocieerd met milieuvriendelijk en duurzaamheid.

Weetje: In operatiekamers wordt de kleur appelblauwzeegroen gebruikt omdat dat de tegengestelde kleur is van rood (bloed) en dus rustgevend wordt ervaren door chirurgen.

Blauw. De kleur blauw staat voor frisheid en zuiverheid, maar ook voor betrouwbaarheid en loyaliteit. Deze kleur wordt door veel mensen in hun interieur gebruikt.

Weetje: Blauw is wereldwijd de meest gebruikte kleur voor websites en web shops. Deze kleur straalt betrouwbaarheid uit maar verhoogd ook het concentratievermogen van de bezoeker. Dus als je op een ‘’blauwe’’ website bent, denk dan nog maar eens na. Misschien proberen ze je wel te beïnvloeden?!

Paars. De kleur paars roept gevoelens op zoals ambitie en luxe, maar ook wijsheid en magie. Paars is een kleur waar niet veel mensen voor kiezen en valt in de top vijf van minst populairste kleuren. Als ik zelf in mijn interieur kijk komt er bij mij ook niets paars naar voren. Bij jou?

Weetje: Wist je dat wortels ooit paars waren?! De oorspronkelijke kleur van wortels is paars. In de 17de eeuw werd deze gekruist met de gele wortel, waardoor de oranje wortels ontstonden. De paarse wortels werden daarna niet meer gegeten, maar tegenwoordig is deze weer te koop!

De geschiedenis van de kleuren

Maar hoe is de kleur nu eigenlijk ontstaan? Lees het hieronder!

In de grotten van Lascaux (FR) en Altamira (ESP) zijn wandschilderingen ontdekt welke tussen de 20.000 en 15.000 jaar oud zijn. Op deze wanden staan tekeningen van herten, paarden, stieren en nog veel meer indrukwekkende afbeeldingen. Echter had de mens in die tijd nog geen verf zoals wij dat nu kennen en gebruikten zij houtskool waarmee zij de kleur zwart hadden. In sommige kleisoorten zit oker welke een kleurstof is, en hiermee werd weer een nieuwe kleur ontdekt. Met oker konden ze geel en rood maken. Met kalk maakten ze de kleur wit en op die manier konden ze prachtige tekeningen maken.

webcapital

gerelateerde berichten

Schilder Michel Velthuizen Jeroen Hoefkens

Op de ladder met: Eigenhuis schilder Michel Velthuizen

In het kader van ¨Wie komt er bij u schilderen?¨ klimmen wij regelmatig bij onze vakmannen en vakvrouwen op de... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Warmte isolerende verf

Warmte isolerende verf: wat is het en wat doet deze verf? Ben je benieuwd wat warmte isolerende verf is en... View Article

Lees meer
Word Eigenhuis Schilder Jeroen Hoefkens

ZZP schilder gezocht!

schilder gezocht! Ben jij het, als ZZP schilder, ook zo zat om ‘s avonds nog offertes te maken, de hele... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Top schilderwerk!!

  Huibert Steegeling Avatar Huibert Steegeling
  21 mei 2024

  Vanaf de eerste dag klilkte het met onze schilder David. Heeft heel net werk geleverd en er was regelmatig overleg over de voortgang van het werk. Huis ziet er weer tip-top uit en dat van de buren ook.

  Peter Van Oostveen Avatar Peter Van Oostveen
  14 mei 2024

  Door Eigenhuis Schilderplan hebben we geen omkijk meer naar het onderhoud van het schilderwerk. Het maandelijkse bedrag dat we betalen, is omgerekend gunstig gebleken voor ons. De schilder, O.C. Schilderwerk Nijmegen kwam bij ons, heeft echt prima werk geleverd, ons huis is geweldig opgeknapt!

  Astrid Zimmermann Avatar Astrid Zimmermann
  28 april 2024
 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Alles volgens afspraak en netjes gedaan, rekening houdend met onze wensen

  Jacob Reitsma Avatar Jacob Reitsma
  28 oktober 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023