Schilderwerk Ontvetten

Dominique Fokker

Het Belang van Ontvetten bij Schilderwerk: Een Stap-voor-Stap Gids

Als schilder weet je dat een goed resultaat niet alleen afhankelijk is van je techniek, maar ook van de voorbereiding. Een van de cruciale stappen in de voorbereiding van schilderwerk is ontvetten. Of je nu een professionele schilder bent of een enthousiaste doe-het-zelver, ontvetten is een onmisbare stap voor een duurzaam en strak eindresultaat. In deze blog bespreken we waarom ontvetten belangrijk is, welke producten je kunt gebruiken, en hoe je dit het beste aanpakt.

Waarom is Ontvetten Zo Belangrijk?

Ontvetten verwijdert vet, vuil, stof en andere verontreinigingen van het oppervlak dat je gaat schilderen. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht en voorkomt dat er later problemen ontstaan zoals afbladderen of ongelijkmatige dekking. Een goed ontvet oppervlak leidt tot een professioneler en langduriger resultaat.

Benodigde Materialen

Voor het ontvetten van schilderwerk heb je enkele basisbenodigdheden nodig:

 • Ontvettingsmiddel: Er zijn verschillende producten beschikbaar, zoals ammonia, St. Marc, of speciale verfontvetters.
 • Spons of doek: Voor het aanbrengen van het ontvettingsmiddel.
 • Emmer: Voor het mengen van het ontvettingsmiddel met water (indien nodig).
 • Schoon water: Voor het afspoelen van het oppervlak.
 • Schuurpapier: Eventueel voor licht schuren na het ontvetten, om de hechting te verbeteren.

Stappen voor het Ontvetten

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je werkomgeving goed geventileerd is. Dek de vloer en andere oppervlakken af om ze te beschermen tegen spatten.
 2. Kies het juiste ontvettingsmiddel: Lees de instructies op de verpakking van het ontvettingsmiddel dat je hebt gekozen. Meng het middel met water als dit wordt aanbevolen.
 3. Aanbrengen: Doop de spons of doek in de ontvettingsoplossing en wring overtollig vocht uit. Wrijf het oppervlak grondig in met de doek of spons. Besteed extra aandacht aan plekken die duidelijk vuil of vettig zijn.
 4. Afspoelen: Gebruik schoon water om het oppervlak af te spoelen en verwijder alle resten van het ontvettingsmiddel. Het is belangrijk om alle zeepresten te verwijderen, omdat deze de hechting van de verf kunnen beïnvloeden.
 5. Drogen: Laat het oppervlak volledig drogen voordat je verder gaat met schuren of schilderen.
 6. Licht schuren (optioneel): Voor een extra goede hechting van de verf, kun je het oppervlak licht opschuren nadat het droog is. Dit is vooral nuttig bij gladde oppervlakken zoals metaal of kunststof.

Tips en Tricks

 • Veiligheid voorop: Draag altijd handschoenen en eventueel een veiligheidsbril bij het werken met chemische ontvetters.
 • Test vooraf: Test het ontvettingsmiddel op een klein, onopvallend stukje om er zeker van te zijn dat het het oppervlak niet beschadigt.
 • Regelmatig vervangen: Gebruik regelmatig een schone doek of spons om te voorkomen dat je het vuil verspreidt in plaats van het te verwijderen.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid: Overmatig gebruik van ontvettingsmiddel kan moeilijker te verwijderen zijn en kan het oppervlak beschadigen.

Conclusie

Ontvetten is een essentiële stap in het schilderproces die je niet mag overslaan. Het zorgt voor een schoner oppervlak, betere hechting van de verf, en een duurzamer eindresultaat. Door de juiste producten en technieken te gebruiken, kun je er zeker van zijn dat je schilderwerk er professioneel uitziet en lang meegaat.

Of je nu een groot project aanpakt of een kleine opknapbeurt uitvoert, neem de tijd om goed te ontvetten en leg zo de basis voor een perfect resultaat!

Weten hoe u uw schilderwerk moet ontvetten? Lees dan deze blog!

Dominique Fokker

gerelateerde berichten

Jeroen Hoefkens

Op de ladder met: Eigenhuis schilder Arie van der Vlist

In het kader van ¨Wie komt er bij u schilderen?¨ klimmen wij regelmatig bij onze vakmannen en vakvrouwen op de... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Prinsjesdag en schilderwerk

BELANGRIJKE VERANDERINGEN VOOR BEDRIJVEN IN EEN NOTENDOP Dit artikel zet de voornaamste wijzigingen voor schilders op een rij. Belangrijk: Houd... View Article

Lees meer
Eigenhuis Schilder Donny Pronk Jeroen Hoefkens

Op de ladder met: Eigenhuis schilder Donny

In het kader van ¨Wie komt er bij u schilderen?¨ klimmen wij regelmatig bij onze vakmannen en vakvrouwen op de... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Top schilderwerk!!

  Huibert Steegeling Avatar Huibert Steegeling
  21 mei 2024

  Vanaf de eerste dag klilkte het met onze schilder David. Heeft heel net werk geleverd en er was regelmatig overleg over de voortgang van het werk. Huis ziet er weer tip-top uit en dat van de buren ook.

  Peter Van Oostveen Avatar Peter Van Oostveen
  14 mei 2024

  Door Eigenhuis Schilderplan hebben we geen omkijk meer naar het onderhoud van het schilderwerk. Het maandelijkse bedrag dat we betalen, is omgerekend gunstig gebleken voor ons. De schilder, O.C. Schilderwerk Nijmegen kwam bij ons, heeft echt prima werk geleverd, ons huis is geweldig opgeknapt!

  Astrid Zimmermann Avatar Astrid Zimmermann
  28 april 2024
 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Alles volgens afspraak en netjes gedaan, rekening houdend met onze wensen

  Jacob Reitsma Avatar Jacob Reitsma
  28 oktober 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023