Milieuzones en Zero Emissie Zones: Wat je moet weten

Dominique Fokker

Milieuzones en Zero Emissie Zones: Wat je moet weten

Je hebt vast wel eens gehoord van milieuzones of zero emissiezones (ZE-zones). In Nederland hebben vijftien gemeenten een milieuzone en 29 gemeenten een ZE-zone ingesteld. Maar wat houdt dit precies in en wat betekent dit voor schilders de komende jaren?

Milieuzones in 2024

Als schilder kom je in 2024 waarschijnlijk nog niet in de problemen met een milieuzone, tenzij je met een vrachtwagen het centrum van Breda of Rotterdam inrijdt voor een klus. De vijftien Nederlandse gemeenten die momenteel een milieuzone hanteren, richten zich op diesel vrachtverkeer. In steden als Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht geldt de zone echter ook voor personen- en bestelauto’s. Autobussen vallen onder de milieuzone in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht. Het doel van een milieuzone is om het milieu te beschermen tegen uitlaatgassen, specifiek fijnstof en roet.

Zero Emissie Zones in 2025

Een ZE-zone heeft als doel de leefbaarheid in steden te verbeteren. Daarom hebben 29 gemeenten een gebied ingesteld waar geen uitstoot van schadelijke stoffen is toegestaan. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2025 alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s in deze gebieden uitstootvrij moeten zijn. Zelfs benzinegedreven voertuigen zijn dan niet meer toegestaan.

Waarom Milieuzones?

Luchtvervuiling is een groot probleem in steden. Recent onderzoek in Den Haag heeft aangetoond dat de vervuilde lucht daar vergelijkbaar is met het roken van vijf sigaretten per dag. Steden willen daarnaast geluidsoverlast verminderen en de CO2-uitstoot beperken. Door stikstof in de lucht te verminderen, kan er op termijn ook weer meer gebouwd worden in de stad. Daarom zetten steeds meer gemeenten in op elektrisch vervoer en het weren van dieselwagens in stedelijke gebieden.

Meer informatie

Wil je weten of je met jouw auto de stad in mag? Bezoek de website Milieuzones.nl voor meer informatie over milieuzones en Op weg naar ZES voor meer over ZE-zones.

Dominique Fokker

gerelateerde berichten

hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Tips voor het schilderen van kunststof

Het schilderen van kunststof kan een uitdaging zijn, maar hier zijn enkele tips die kunnen helpen om een glad en... View Article

Lees meer
Lauren van Dijk Eigenhuis Schilderplan Jeroen Hoefkens

Op de ladder met: Eigenhuis schilder Laurens

Regelmatig maken we een rondje langs onze vakmannen en -vrouwen. In het kader van; Wie komt er bij u schilderen?... View Article

Lees meer
Voorbeeld onderhoudsplan schilderwerk Koen van den Hengel

Voorbeeld onderhoudsplan schilderwerk

Onderhoudsplan schilderwerk Wilt u niet meer elk jaar de ladder op om het schilderwerk uit te voeren aan uw woning?... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Top schilderwerk!!

  Huibert Steegeling Avatar Huibert Steegeling
  21 mei 2024

  Vanaf de eerste dag klilkte het met onze schilder David. Heeft heel net werk geleverd en er was regelmatig overleg over de voortgang van het werk. Huis ziet er weer tip-top uit en dat van de buren ook.

  Peter Van Oostveen Avatar Peter Van Oostveen
  14 mei 2024

  Door Eigenhuis Schilderplan hebben we geen omkijk meer naar het onderhoud van het schilderwerk. Het maandelijkse bedrag dat we betalen, is omgerekend gunstig gebleken voor ons. De schilder, O.C. Schilderwerk Nijmegen kwam bij ons, heeft echt prima werk geleverd, ons huis is geweldig opgeknapt!

  Astrid Zimmermann Avatar Astrid Zimmermann
  28 april 2024
 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Alles volgens afspraak en netjes gedaan, rekening houdend met onze wensen

  Jacob Reitsma Avatar Jacob Reitsma
  28 oktober 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023