Waarom zijn er niet meer vrouwen in het schildersvak?

Jeroen Hoefkens

Waarom zijn er niet meer vrouwen in het schildersvak?

Hoe vaak hoor ik niet als we in gesprek zijn met een klant over bijvoorbeeld kleuren, “dat mag je met m’n vrouw overleggen”. En hoe zit het met oog voor detail bij de schilder? Niet dat onze mannelijke schilders dat niet hebben, maar het zet mij wel aan het denken.

Ieder jaar stel ik mij die vraag weer. Waarom zijn er niet meer dames in ons schildersvak? Jaarlijks bieden wij stagiaires van de vakopleiding Nimeto een werk-leerplek. Misschien verbaast het je, maar negen van de tien keer zijn dit gemotiveerde en leergierige vrouwen. Op de vakopleiding van het Nimeto zijn meer vrouwen die opleidingen volgen dan mannen. Dit was al zo toen ik nog leerling was op het Nimeto bijna 20 jaar (aii) geleden. Ik zat in een klas met 5 jongens en 20 meiden.

En telkens als ik weer een leuk gesprek heb gehad met een nieuw schildertalent vraag ik mij af, waarom er niet meer vrouwen zijn in ons fantastische kleurrijke vak. Er zijn minder jongeren die graag met hun handen willen werken. We zoeken vaak naar die speld in de hooiberg met mannen, maar waarom ook niet eens in die andere zoeken?

Ik kwam een onderzoek uit 2016 tegen waarin werd aangegeven dat veel consumenten geen voorkeur uitspreken voor een man of een vrouw. Maar van diegene die een voorkeur uitspreken, geeft 71% aan de voorkeur te hebben voor een vrouwelijke behanger en 54% de voorkeur te hebben voor een vrouwelijke schilder. Terwijl toch de meeste schilders mannen zijn. Waarom die uitgesproken voorkeur voor een vrouwelijke schilder?

Wij hebben eens een campagne gehad, Scoren bij je man? Geef hem een Eigenhuis Schilderplan! Zou het mes dan niet aan twee kanten snijden? Je maakt je man blij met het onderhoudsplan, zodat hij de komende jaren niet meer zelf hoeft te schilderen. En daarnaast komt er wellicht een vrouwelijke schilder, die de voorkeur geniet.

Deze maand is er weer een talentvolle nieuwe dame gestart, en dat vind ik leuk! Laten we als schilders nou eens proberen daar een continuïteit van de maken. Laten we vaker in die andere hooiberg zoeken naar schildertalent.

 

Jeroen Hoefkens
Meesterschilder & bedrijfsleider bij Eigenhuis Schilderplan / De Nooy Schilders. Ik ben geboren met de vingers in de verf, mijn opa en vader hebben mijn schildershart gekleurd. Met die passie & liefde voor het vak sta ik graag klaar voor onze klanten.

gerelateerde berichten

mooiste kado abonnement Eigenhuis Schilderplan

Cadeaus weggeven stopt bij De Nooy Schilders nog niet!

Wij zijn bijna net zo oud als Sinterklaas, dus nu Sinterklaas vertrekt gaan wij nog even door met het weggeven... View Article

Lees meer
Eigenhuis schilderplan geen zorgen Angela de Nooy

Geen zorgen over de toekomst!

Geen zorgen over de toekomst! “Mam ik heb alles netjes in m’n agenda gezet, donderdag heb ik topo en volgende... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Tips voor het schilderen van kunststof

Het schilderen van kunststof kan een uitdaging zijn, maar hier zijn enkele tips die kunnen helpen om een glad en... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023

  Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023
 • Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023

  Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023