Vochtplekken en schimmelplekken wegwerken

Eigenhuis Schilderplan

Hoe vochtplekken en schimmelplekken wegwerken?

De meeste mensen herkennen het probleem: vochtplekken of schimmelplekken op wanden en plafonds en als u het behandelt keert het gewoon weer terug. Hoe komt het? Maar nog veel belangrijker: Hoe kunt u er voor zorgen dat de vochtplekken en schimmelplekken wegblijven van uw wand of plafond? In deze blog geef ik u het antwoord.

Oorzaak vochtplekken en schimmelplekken op muur of plafond

Het allerbelangrijkste bij vochtplekken en schimmelplekken is dat u de oorzaak achterhaalt. Als de plekken op de muur of plafond ontstaan door een lekkage is het noodzakelijk om eerst de lekkage te verhelpen. Op het moment dat u de oorzaak van de vochtplekken en schimmelplekken niet verhelpt is het schilderwerk van uw muur of plafond gedoemd om te mislukken. Als u er zelf niet achter kunt komen of de vochtplekken of schimmelplekken vanuit een lekkage ontstaan kunt u het beste een loodgieter inschakelen.

Lekkage is lang niet altijd de oorzaak. Vaak ontstaan vochtproblemen door onvoldoende ventilatie. De oplossing hiervoor is eenvoudig en kost u niets! Zorg er voor dat u altijd een raam op een kier zet. Heeft uw raam ventilatieroosters? Dan kunt u deze het beste open zetten. Hierdoor wordt een goede luchttoevoer gecreëerd en kan de vochtige lucht naar buiten. Zorg wel voor circulatie, een combinatie van mechanische ventilatie met een geopend raam zorgt voor het beste resultaat.

Als het probleem niet door de ventilatie is ontstaan kunt u ook denken aan een afgewaaide dakpan, een vochtige badkamer welke het vocht niet reguleert of regenslag op de buitengevel (dit betekent dat de gevel poreus is / het voegwerk is niet goed). Als het optrekkend vocht betreft (vanuit de fundering) kunt u het beste een bouwkundig advies aanvragen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Oplossing vochtplekken en schimmelplekken

Er vanuit gaande dat u de oorzaak van de vochtplekken of schimmelplekken heeft weggenomen kunt u aan de slag met de oplossing: schilderen!

Om ervoor te zorgen dat de vochtplek niet terugkeert nadat u de muuf of het plafond opnieuw geschilderd heeft kunt u het beste de volgende stappen ondernemen:

 1. Ontdoe de ondergrond van vuil, vet, zeepresten, schimmels, algen;
 2. Borstel de schoongemaakte plek af en zorg dat deze goed droog is;
 3. Behandel vervolgens het hele oppervlak (niet alleen de plek) met een geschikt reinigingsmiddel. Een goed voorbeeld is de Cleaner van Inducoat.  De oppervlakte goed nat maken en 24 uur laten inwerken (dit product bleekt niet, maar doodt algen en schimmels volledig);
 4. Na volledige droging kan het oppervlak worden afgewerkt met Inducoat Fungi Acryl. Deze is speciaal schimmelwerend, maar in alle kleuren te mengen. Hierdoor heeft u zo snel mogelijk een dekkend resultaat.

Inducoat is de enige verffabrikant die zich richt op de bestrijding van schimmels en bacteriën. Hierdoor kunt u het optimale resultaat behalen!

Hulp nodig bij het wegwerken van vochtplekken en schimmelplekken?

Heeft u niet de juiste contacten met een loodgieter of kunt u de oorzaken niet vinden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen zowel de oorzaak voor uw wegnemen als het schilderwerk voor u verzorgen. De vochtplekken en schimmelplekken zullen niet meer terug keren! Plannen om het binnenschilderwerk uit te gaan voeren? In de winterperiode kunt u profiteren van extra korting. Kijk hiervoor op de winterschilderpagina

Liever buitenschilderwerk uitbesteden?

Wilt u het buitenschilderwerk liever uitbesteden aan een vakman? Vraag dan direct een offerte aan bij Eigenhuis Schilderplan. U ontvangt dan een onderhoudsplan afgestemd op uw huis. Zo bent u zeker van tijdig en kundig schilderwerk, gespreid via een vast maandbedrag en met 100% garantie. Klik hier voor meer informatie.

In mijn volgende blog leest u meer over het verhelpen van nicotinevlekken op muren en plafonds.

Eigenhuis Schilderplan
Eigenhuis Schilderplan zorgt voor een op maat gemaakt schilderonderhoudsplan voor een vast maandbedrag. Door een jaarplanning die we met u op maat samenstellen gebeurt het schilderwerk altijd op tijd, zodat u er geen omkijken meer naar heeft. En door een vast maandbedrag zijn er ook geen financiële verrassingen!

gerelateerde berichten

hoe werkt een abonnement Jeroen Hoefkens

Waarom zijn er niet meer vrouwen in het schildersvak?

Waarom zijn er niet meer vrouwen in het schildersvak? Hoe vaak hoor ik niet als we in gesprek zijn met... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Eigenschappen goed schilderwerk

Goed schilderwerk heeft een aantal eigenschappen, waaronder:   Een gladde afwerking: het oppervlak moet egaal zijn, zonder strepen of oneffenheden.... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Eigenhuis Schilderplan

Verf kiezen voor je schilderwerk

Met welke verf schildert u uw huis mee? Waar moet op letten bij het kiezen van verf? Er zijn verschillende... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Top schilderwerk!!

  Huibert Steegeling Avatar Huibert Steegeling
  21 mei 2024

  Vanaf de eerste dag klilkte het met onze schilder David. Heeft heel net werk geleverd en er was regelmatig overleg over de voortgang van het werk. Huis ziet er weer tip-top uit en dat van de buren ook.

  Peter Van Oostveen Avatar Peter Van Oostveen
  14 mei 2024

  Door Eigenhuis Schilderplan hebben we geen omkijk meer naar het onderhoud van het schilderwerk. Het maandelijkse bedrag dat we betalen, is omgerekend gunstig gebleken voor ons. De schilder, O.C. Schilderwerk Nijmegen kwam bij ons, heeft echt prima werk geleverd, ons huis is geweldig opgeknapt!

  Astrid Zimmermann Avatar Astrid Zimmermann
  28 april 2024
 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Alles volgens afspraak en netjes gedaan, rekening houdend met onze wensen

  Jacob Reitsma Avatar Jacob Reitsma
  28 oktober 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023