De verplichtingen van een VVE

Dominique Fokker

Alles over de VVE en de verplichtingen hiervan

Bent u benieuwd wat de VVE is en wat de verplichtingen hiervan zijn? Met VVE bedoelen we ook wel de ‘Vereniging van Eigenaars’. Echter is een ‘vereniging’ niet wat de VVE is, want het is geen gewone vereniging. Hierom wordt de VVE ook wel de ‘Vergadering van Eigenaars’ genoemd. Hiermee bedoelen we alle eigenaars samen. Hoe zit dit precies? De VVE is ook wel het overkoepelende bestuursorgaan van een appartementencomplex. Dit is nodig, omdat u met een appartement een andere soort aankoop doet dan wanneer u een eengezinswoning koopt. Dit maakt u namelijk automatisch mede-eigenaar. Hoe dit precies zit, wat de verschillen tussen een VVE en gewone vereniging zijn en welke verplichtingen de VVE zoal heeft, vertellen wij u graag in dit artikel. Lees snel verder voor meer informatie.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Wanneer u een appartement koopt, koopt u eigenlijk het appartementsrecht. Dit betekent ook wel dat u het appartement exclusief kunt gebruiken. U heeft het recht uw eigen appartement te gebruiken en bent mede-eigenaar van het gehele appartementencomplex.
Dit maakt dat u samen met de andere eigenaars de verantwoording heeft over het gehele gebouw. Doordat u samen de verantwoordelijkheid heeft, zorgt dit ervoor dat het complex beter beheerd wordt. Echter brengt dit ook diverse regels met zich mee. Hier komen wij verderop nog op terug.

Verschil VVE en gewone vereniging

Wat tevens belangrijk is om te weten, is het verschil tussen een VVE en een gewone vereniging. Hier zitten namelijk grote verschillen tussen. Het is namelijk zo dat een lidmaatschap van een VVE geen keuze is en tevens niet opzegbaar is. Wanneer u eigenaar van een appartement bent, bent u automatisch en wettelijk lid van de VVE van het gebouw waarin uw appartement zich bevindt. De enige manier om dit lidmaatschap op te zeggen is door naar een ander gebouw of een andere woning te verhuizen.

Verplichtingen VVE

De VVE kent enkele verplichtingen. Zo is het de verplichting van elke appartementseigenaar om gezamenlijk met de andere eigenaren het gebouw te onderhouden. Ook dienen zij een onderhoudsfonds aan te maken om toekomstig groter onderhoud te kunnen plegen. Om alles in de juiste banen te leiden is het volgens de wet verplicht een VVE op te richten. Koopt u dus uw eigen appartement, dan dient u rekening te houden met deze regels.

Wist u dit allemaal al over een VVE?

Dominique Fokker

gerelateerde berichten

spaarvarken postcodecheck Angela de Nooy

Mag ik ook mee verven?

U schilderwerk dit jaar nog uit laten voeren? Dat kan als u snel de postcodecheck doet! ‘Mam, ik mag niet... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Tips voor het schilderen van beton

Tips voor het schilderen van betonnen oppervlakken Maak het oppervlak schoon: Verwijder al het vuil, stof, olie, vet en andere... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Warmte afstotende verf

Wat is warmte afstotende verf en wat doet het? Warmte afstotende verf, wat is dat precies en wat doet deze... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023

  Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023
 • Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023

  Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023