De verplichtingen van een VVE

Dominique Fokker

Alles over de VVE en de verplichtingen hiervan

Bent u benieuwd wat de VVE is en wat de verplichtingen hiervan zijn? Met VVE bedoelen we ook wel de ‘Vereniging van Eigenaars’. Echter is een ‘vereniging’ niet wat de VVE is, want het is geen gewone vereniging. Hierom wordt de VVE ook wel de ‘Vergadering van Eigenaars’ genoemd. Hiermee bedoelen we alle eigenaars samen. Hoe zit dit precies? De VVE is ook wel het overkoepelende bestuursorgaan van een appartementencomplex. Dit is nodig, omdat u met een appartement een andere soort aankoop doet dan wanneer u een eengezinswoning koopt. Dit maakt u namelijk automatisch mede-eigenaar. Hoe dit precies zit, wat de verschillen tussen een VVE en gewone vereniging zijn en welke verplichtingen de VVE zoal heeft, vertellen wij u graag in dit artikel. Lees snel verder voor meer informatie.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Wanneer u een appartement koopt, koopt u eigenlijk het appartementsrecht. Dit betekent ook wel dat u het appartement exclusief kunt gebruiken. U heeft het recht uw eigen appartement te gebruiken en bent mede-eigenaar van het gehele appartementencomplex.
Dit maakt dat u samen met de andere eigenaars de verantwoording heeft over het gehele gebouw. Doordat u samen de verantwoordelijkheid heeft, zorgt dit ervoor dat het complex beter beheerd wordt. Echter brengt dit ook diverse regels met zich mee. Hier komen wij verderop nog op terug.

Verschil VVE en gewone vereniging

Wat tevens belangrijk is om te weten, is het verschil tussen een VVE en een gewone vereniging. Hier zitten namelijk grote verschillen tussen. Het is namelijk zo dat een lidmaatschap van een VVE geen keuze is en tevens niet opzegbaar is. Wanneer u eigenaar van een appartement bent, bent u automatisch en wettelijk lid van de VVE van het gebouw waarin uw appartement zich bevindt. De enige manier om dit lidmaatschap op te zeggen is door naar een ander gebouw of een andere woning te verhuizen.

Verplichtingen VVE

De VVE kent enkele verplichtingen. Zo is het de verplichting van elke appartementseigenaar om gezamenlijk met de andere eigenaren het gebouw te onderhouden. Ook dienen zij een onderhoudsfonds aan te maken om toekomstig groter onderhoud te kunnen plegen. Om alles in de juiste banen te leiden is het volgens de wet verplicht een VVE op te richten. Koopt u dus uw eigen appartement, dan dient u rekening te houden met deze regels.

Wist u dit allemaal al over een VVE?

Dominique Fokker

gerelateerde berichten

Jeroen Hoefkens

De nulbeurt, een metamorfose!

De nulbeurt, een metamorfose! Het uitvoeren van schilderwerk aan uw woning kan soms zorgen voor een ware metamorfose. Helemaal als... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Onderhoud schilderwerk

Als schilder adviseren wij u om regelmatig onderhoud aan uw woning of pand uit te laten voeren. Daarmee zorgt u... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Veelgemaakte schilders fouten

Dit zijn de 10 meest gemaakte schilderfouten Wat zijn de meest gemaakte schildersfouten? Waarschijnlijk kent u wel enkele basisvaardigheden. Echter... View Article

Lees meer

Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023

  Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023
 • Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023

  Het buitenschilderwerk van onze woning en dat van buren werd door Eigenhuis Schilderplan ivm grote werkdruk en na akkoord door ons uitbesteed aan een ander schildersbedrijf. Met deze constructie kwam Eigenhuis Schilderplan tegemoet aan ons verzoek, om ivm persoonlijke omstandigheden, zo mogelijk laat in de zomer te komen schilderen. Wij hebben dit gewaardeerd. Het door hen in de arm genomen schildersbedrijf leverde bij onze woning eerst keurig strak schilderwerk tot op de dag dat zij, door gebrek aan communicatie door hen, een planningsprobleem bleken te hebben. Aansluitend: denigrerend spreken, pestend handelen en slecht, zelfs schadeveroorzakend schilderwerk. Koen van de Hengel van Eigenhuis Schilderplan verzorgde tijdens dit traject professioneel de communicatie tussen hen en ons en maakte als tussenpersoon alle afspraken, die echter door het betreffende schildersbedrijf consequent met voeten getreden werden. Koen heeft daarna daadkrachtig en op korte termijn er voor gezorgd dat onacceptabel schilderwerk door Eigenhuis Schilderplan zelf keurig bijgewerkt werd. Wij hebben geaccepteerd dat dat echter niet overal meer mogelijk was en veroorzaakte schade blijvend is en wellicht in de toekomst meer schade veroorzaken zal. Het contact met Koen was goed en afspraken komt hij na. Na overleg met hem zal in het komende voorjaar de voordeur opnieuw geschuurd en geverfd worden. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit goed wordt afgehandeld. Fam. Stelpstra

  T. en R.E. Stelpstra Avatar T. en R.E. Stelpstra
  1 januari 2023

  Nog nooit in mijn leven,ik ben nu 80 jaar,heb ik een schilder zo zorgvuldig,nauwgezet,netjes schoon,buitengewoon vakkundig,keihard en mooi zien werken,als deze op en top vakman uit Bulgarije.Alsof hij een meesterproef moest afleggen.

  Evert Nieuwenhuis Avatar Evert Nieuwenhuis
  1 januari 2023
 • Schilder Steffan is heel prettig in de omgang. Betrok ons bij alles wat hij deed en beantwoorde vriendelijk en deskundig al onze vragen. Zijn afgeleverde werk ziet er top uit en we zijn dan ook zeer tevreden. Ook het contact met Koen was prettig. Wij zullen Eigenhuis Schilderplan aan ieder aanbevelen.

  GREET VAN DIJK Avatar GREET VAN DIJK
  1 december 2022

  Wij zijn positief verrast door de goede service en kwaliteit van de schilders Donny en Ricardo die de nul beurt hebben verzorgd aan onze woning. Dit geeft ons vertrouwen in het abonnement dat we hebben afgesloten voor de komende jaren.

  Ed Zeegers Avatar Ed Zeegers
  1 oktober 2022

  De schilders hebben naar volle tevredenheid van ons prima schilderwerk afgeleverd. De puntjes op de i is zorgvuldig met ons nagelopen. Het contact met het schildersbedrijf was prima.

  Tine Alberg Avatar Tine Alberg
  28 september 2022