Ei: onmisbaar voor verf…
Verf, echt zoiets waar we nooit stil bij staan en gewoon maar kopen bij de bouwmarkt. Eieren, nog zoiets. Het verband tussen deze twee is echter de moeite waard om de aandacht te geven die het verdient…
Natuurlijk had je vroeger ook veel kleuren verf, maar werden deze anders bereid dan nu. Zo schilderde de holbewoners met bloed, omdat dit goed contrasteerde met de rotswanden. Gelukkig bedachten ze later dat misschien iets anders ook een rode kleur zou kunnen geven. Ze kwamen al snel uit op de wortels van een plant: de meekrap. Voor spijkerbroeken is indigo nodig. Deze wordt nu kunstmatig gemaakt, maar vroeger kwam deze kleur uit de indigostruik! Uit steen werd op den duur ook kleur gehaald. Door een aantal soorten stenen te vermalen kreeg je een mooie blauwe kleur.
Maar waarom het verband tussen ei en verf leggen?
Maar goed, dan heb je gekleurd poeder. Nog niet echt materiaal om mee te kunnen schilderen. Daar komt ei om de hoek kijken. Het geel van een ei werkt namelijk als bindmiddel. Dit was tijdens de gehele Renaissance een belangrijk bestanddeel van Tempera. Dit is verf bestaande uit een kleurstof, water en eidooiers. Er werd ook gezegd dat het ei vervangen kon worden door regenwater of zelfs bier, maar dit bleek nooit zo goed te werken als eigeel. Echter, het grote nadeel was dat je verf ontzettend snel droogde waardoor correcties haast niet te doen waren. Toen bleek olieverf toch een betere oplossing…
gerelateerde berichten
Leeftijd maar een getal!?
Mam, hoe oud word ik? Mijn zoontje van bijna 4 jaar vraagt dit bijna dagelijks. 4 jaar is een hele... View Article
Een levensles over kleuren!
De winter is weer in het zicht en dat vind ik een goede reden om nog even wat kleur in... View Article
Waarom is de ene schilder duurder als de andere?
Waarom is de ene schilder duurder als de andere? Er zijn verschillende factoren die de prijs van een schilder kunnen... View Article
Doe de postcodecheck!
En u weet binnen één minuut uw maandbedrag
Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.
