Is die winterschilder echt goedkoper dan de zomerschilder?

Jeroen Hoefkens

Al decennia is het een bekend fenomeen, de winterschilder. Of het nu binnen- of buitenwerk is, in het laagseizoen bieden vele schilders hun diensten voordeliger aan. Maar waarom is dat zo? Het is dezelfde schilder die in de zomer aan uw huis aan de slag gaat…

Om daarachter te komen, zijn de verschillen tussen binnen- en buitenschilderwerk belangrijk.

Steeds weer die buitenkant…

Doordat de cyclus van buitenschilderwerk anders is dan dat van binnenwerk, keert het onderhoudswerk aan de buitenkant eerder terug. Gemiddeld wordt een woning eens in de 6 jaar volledig geschilderd. De weersinvloeden die bij ons kikkerlandje horen, spelen daar een grote rol in. Binnenwerk daarentegen, wordt gemiddeld eens in de 10 à 12 jaar opgepakt. Er is dus regelmatiger buitenschilderwerk te doen dan binnenschilderwerk.

Binnen schilderen? Dat pakken we zelf aan!

En dat is ook helemaal niet zo gek. Vaak hoeft er niet wiebelend op een hoge steiger gewerkt te worden en in de hoogwerker hoef je al helemaal niet. Daarnaast is dat lastige voorbereidende werk aan de binnenkant vaak niet of nauwelijks aan de orde. Daardoor maken veel consumenten de keuze om het zelf te doen.

Binnenwerk kan altijd, buiten schilderen niet

Hoewel er tegenwoordig ook ’s winters prima buitenschilderwerk mogelijk is, kan dat niet altijd en overal. Sommige woningen lenen zich er beter voor dan andere. En dan, als het vriest, hagelt of sneeuwt of die moessonregens in de zomer? Dan houdt het vaak gewoon op. Maar binnen schilderen, dat kan altijd. En natuurlijk staat de man aan de kwast ook liever droog binnen bij de kachel. Daardoor zal buitenschilderen afhankelijk blijven van de goed weer tijden van alle seizoenen door het jaar heen.

Het antwoord of die winterschilder nou echt goedkoper is, ligt eigenlijk voor de hand. Nee, het komt neer op vraag en aanbod.

Minder vraag naar binnenwerk, groot aanbod van schilders; betekent lagere prijzen.

Vandaar dat decennia geleden de winterschildercampagnes zijn gestart. Schildersbedrijven die continuïteit na streven zijn erbij gebaat hun werknemers ook in de winter aan de slag te houden. Dan kunnen zij in de zomer aan de grote vraag blijven voldoen. Daarnaast is het natuurlijk voor de gehele bedrijfsvoering beter om continue werk te hebben, waardoor kosten beter verdeeld worden en prijzen niet omhoog hoeven gaan.

Overheidssubsidie was er wel, maar die potjes zijn al jaren leeg. De schilders sporen hun eigen creativiteit aan om voor u een zo aantrekkelijk mogelijke actie op touw te zetten. En jazeker, ook wij bieden dit jaar weer winterschilderkorting. En voor onze Eigenhuis Schilderplan abonnees doen we er nog een schepje bovenop. U heeft dan niet alleen het gemak en zekerheid van het Eigenhuis Schilderplan voor uw buitenschilderwerk, maar u hoeft ook niet meer dat woonkamerplafond te sausen ☺.

 

Jeroen Hoefkens
Meesterschilder & bedrijfsleider bij Eigenhuis Schilderplan / De Nooy Schilders. Ik ben geboren met de vingers in de verf, mijn opa en vader hebben mijn schildershart gekleurd. Met die passie & liefde voor het vak sta ik graag klaar voor onze klanten.

gerelateerde berichten

hoe werkt een abonnement Dominique Fokker

Onderhoud schilderwerk

Als schilder adviseren wij u om regelmatig onderhoud aan uw woning of pand uit te laten voeren. Daarmee zorgt u... View Article

Lees meer
hoe werkt een abonnement Eigenhuis Schilderplan

De buitenkant van uw huis schilderen

Het schilderen van de buitenkant van uw huis is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van uw woning! De kozijnen,... View Article

Lees meer
Eigenhuis-Schilderplan-steiger Jeroen Hoefkens

Schilderabonnement, daar zit ik toch voor altijd aan vast?

Een abonnement voor schilderwerk, daar zit ik toch voor altijd aan vast? Nee, zeker niet! maar ik snap wel dat... View Article

Lees meer

DEV Doe de postcodecheck!

En u weet binnen één minuut uw maandbedrag

Helaas is uw postcode niet herkend. Neem contact op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Schilderplan

Wat zeggen onze klanten

 • Aanvankelijk ontevreden. Na de kleine beurt begon binnen een jaar de verf op bepaalde delen te bladderen. We wilden het contract opzeggen maar er kwam iemand kijken. Er werd geconstateerd dat er fouten zijn gemaakt. Er werd ons een schilder/klusjesman beloofd die goed werk levert. Het resulteerde in een nieuwe opbouw van het verfsysteem. Het is zeer grondig aangepakt, neuslatten zijn vervangen en houtrot hersteld. We zijn zeer tevreden over Eigenhuis Schilderplan. De klant wordt serieus genomen en is koning. Veel dank Hans en Mario!

  Auke Bos Avatar Auke Bos
  21 november 2023

  Jos Vermeulen heeft bij ons afgelopen maand het schilderwerk geleverd vanuit eigen huis schilderplan. Hij en zijn collega hebben prima werk afgeleverd. Mooi resultaat, overleg was goed mogelijk, alles netjes opgeruimd en prettig in de omgang. Een aanrader

  Carola de Wilde Avatar Carola de Wilde
  21 november 2023

  Wij hebben al 9 jaar goede ervaringen met Eigenhuis Schilderplan. De laatste paar keer is Jos Vermeulen namens hen hier geweest. Kort gezegd: een professionele, zorgvuldige en vriendelijke schilder. Ook over het resultaat in september 2023 waren we weer zeer tevreden!

  André Vosveld Avatar André Vosveld
  21 november 2023
 • Afgelopen week heeft de grote onderhoudsbeurt aan onze woning plaatsgevonden. Shane en zijn mannen hebben, in opdracht van Eigenhuis Schilderplan professioneel vakwerk geleverd. Ook de bejegening hebben wij als zeer plezierig ervaren. Wij zijn zeer tevreden, een aanrader.

  Mieke Zock Avatar Mieke Zock
  21 november 2023

  Moeizaam verloop. Werken met halve dagen of zelfs uren. Wordt niet doorgewerkt, terwijl weer prima is. Blijkbaar veel teveel hooi op de vork. Dat veroorzaakt veel thuisblijven, met eigen werk niet vooruit komen en dus agitatie.

  Wil Aendekerk Avatar Wil Aendekerk
  21 oktober 2023

  Prettig personeel. Leverden prima werk. Bespraken verfproblemen eerst met mij, vooral reparaties. Kwamen op tijd. Fijn in de omgang.

  Ronald Tuurenhout Avatar Ronald Tuurenhout
  21 september 2023
 • Afgelopen maand (juni 2023) heeft Shane bij ons de nulbeurt uitgevoerd van het 10 jaren abonnement dat we bij Eigenhuis Schilderplan hebben afgesloten. Als 'de 1e klap een daalder waard is', dan denken we een uitstekende deal te hebben gemaakt. Met uitstekend en vakkundig schilderwerk door Shane en de prima contacten met Eigenhuis Schilderplan (Jeroen en Jeff) gaan we met vertrouwen de 'ontzorgde' schildertoekomst tegemoet.

  Eddy Golbach Avatar Eddy Golbach
  28 juli 2023

  We sloten een abonnement af voor 10 jaar buiten onderhoud van ons huis. De zogenaamde nulbeurt is in juli 2023 uitgevoerd. De schilder die zich meldde was Schildersbedrijf (Burak) Gokhan. Schoon, netjes, gedetailleerd gewerkt. Niet alleen top kwaliteit het was nog gezellig ook. Je hebt zo'n man toch 3 dagen over de vloer. Wij zijn blij dat we de stap hebben gezet.

  Hans Roeper Avatar Hans Roeper
  28 juli 2023

  Erg blij met het uitgevoerde schilderwerk van Eigen huis Schilder Plan. Zowel het binnen als buitenschilderwerk ziet er piepfijn uit! Voor iedereen die nog opzoek is naar een schilder raden wij Eigen Huis Schilderplan zeker aan!

  dominique fokkerd Avatar dominique fokkerd
  25 mei 2023